Techninės pusės vizija (SIP)

Kol kas labai žavi SIP (Struktūrinių izoliacinių plokščių) tipo statyba.

Kas tas SIP?

SIP skydas yra dvi OSB plokštės su viduryje gamykliškai įklijuotu putų polisteroliu. Tokius skydus galima naudoti ne tik sienoms, bet ir grindims, perdangoms ir stogui.

Mūsų atveju grindys planuojamos betonines, nes norime šildomų grindų, be to grindys (o gal dar i vidinės sienos) turės suakumuliuoti šilumą.

Statybos metu skydai sujungiami kalibruota/klijuota mediena (pvz), dvitėjinėmis sijomis (pvz, pvz2), plonesniu skydu (pvz) arba dviem lentjuostėmis (pvz, kad naudotų šį būdą Lietuvoje, dar neteko rasti).

Privalumai

  • Legva konstrukcija. Skydas sveria apie 60kg, todėl supaprastėja pamatai, nereikia sunkesvorės technikos
  • Sandarumas
  • Sip namas iki keturių kartų tvirtesnis už karkasinį
  • Po statybos namas “nevaikšto“
  • Surinkinėti skydus galima ir žiemą
  • Greita statyba
  • Mažiau darbo jėgos, mažiau klaidų
  • Paprastesni mazgai skalūninio/medinio fasado tvirtinimui
  • Plonesne siena pasiekiama didesnė varža
  • Kai kurie teigia, kad iki 20% pigesnė statyba lygininat sutradiciniais

Minusai

  • Architektai kreivai žiūri į “naujas“ technologijas
  • Prastesnė garso izoliacija
  • Reikalauja kvalifikuotesnės darbo jėgos, su specifinėmis žiniomis.

Neaiškumai

Lietuvoje visi SIP statytojai dar papildomai šiltina skydą. Vieni tiesiog klijuoja papildomą neoporo sluoksnį, kiti siūlo naudoti pusines sip plokštes (OSB+neoporas) ir jau ant tos OSB daryti vėdinamą fasadą.

Toks papildomas šiltinimas visiškai eliminuoja šalčio tiltus, bet tuo pačiu dingsta greita statyba (nebent naudoti pusinius skydus, bet tokie iškelia kainą), papildoma darbo jėga šiltinimui.

Kominikacijų išvedžiojimui vieni pjausto skydą ir jau ten vedžioja, kiti deda papildomą karkasą gipsui ir 5 cm vatos. Tokiu atveju atsiranda vietos komunikacijoms, be to pagerėja garso izoliacija, bet vėl kyla kaina namo.

Pardavėjai/statytojai

  • sips.lt Vilniečiai. Neaišku ar gamina patys skydus. Naudoja dvitėjines sijas arba kalbruotą medieną.
  • bakūžėLT Kauniečiai. Taip pat neaišku kur gauna skydus. Naudoja klijuotą medieną.
  • sipcon Vilniečiai. Turi savo gamybines patalpas Panevėžyje. Naudoja plonesnius skydus sujungimams, tik ten kur reikia laikančių konstrukcijų deda medieną (reiktų tikslintis kokią).
  • sipnamas Klaipėdiečiai. Rusiškai nesusikalbėčiau statybų tema, tai informacijos neturiu.
  • spectrum Marijampolė. Kažkoks keistas išradimas, sip blokeliai.

Kiti blogeriai statantys iš SIP

26 mintys apie “Techninės pusės vizija (SIP)

  1. Na blogo pavadinima tai jau tektu keisti :).
    O seip garso izoliacija tikrai bus gerokai prastesne, zinoma tai ne beda jei namas ramioje vietoje, bet kur mieste, ar arti gatves tikrai nesirinkciau.

    Patinka

  2. Nepopuliaru nes brangu o brangu nes nepopuliaru 😉
    Spėju, dar pakeisit nuomonę, nes taip dažnai atsitinka.
    Prie didžiausių minusų pridėčiau abejotiną putplasčio ekologiškumą, degumą. Ir ypač – mažą namo liekamąją vertę.
    Tu ar vaikai norės parduoti: SIP kainuos tikrai pigiau nei mūrinukas. Nors statybos kainos panašios.
    Va palyginau su savo monolitine dujų silikato siena be šiltinimo (R=7+) 40€, o SIP: 44€ už m2
    Na taip, SIP lyg greičiau montuojasi. Bet reikia skaičiuoti, kiek papildomų problemų sukelia statant, nes sienų kaina – tai mažoji statybų dalis 😉
    Nors… jei reikia greitai ir pasitenkinsi standartiniu gamintoju siūlomu projektu, tai gal visai fain dalykas. Projektas atidirbtas, bus paprasta.

    Patinka

    1. Dėl ekologiškumo ir degumo, tai kažką maišai. Putplastis ekologiška medžiaga ir sip priskiriama užsienyje prie žaliosios statybos. Dega tik veikiant atvirai liepsnai. youtube testu pilna.

      Samatos negaliu komentuoti, nes nežinau dedamųjų. Tik tiek kad puses metro blokelias R=7 galima pasiekti, bet A+ reikalavimus be papildomo polistirolo nebeišeitų. Ir kaina jau kita būtų.

      O dėl išliekamosios vertės, na gal energetinė klasė padėtų parduoti.

      Patinka

      1. kas stato nama su puses metro blokeliais? puses metro blokeliu paskirtis tikrai ne isorinems sienoms

        Patinka

      2. Formaldehido OSB ir iš naftos gaminimas EPS nėra aplinkai draugiškos medžiagos.
        Aišku, pardavėjai gali rasti (kai kuriuos) įtikinančius kontr-argumentus 😉
        Šiaip, tai nėra absoliutus blogis kad sakyčiau ne ne ne. Gal tai labiau psichologinis dalykas. Mes putplasčio naudojam kuo mažiau.

        Paspaudė "Patinka": 1 person

      1. Adresuotas tam, kas pasakoja apie 7+ iš pusmetrio akytbetonio 🙂 Pats blog’o autorius savam įraše ir paneigia tą 7+ realumą. Realiau yra ~6. Bet čia šiaip lyrinis nukrypimas. Nemanau, kad nešiltinta akytbetonio siena turi kažkokią didesnę išliekamąją vertę, nei SIP sienos. Dabar pradedami vertinti namai pagal šilumines sąvybes, komfortą, o ne tai, ar atlaikytų tanką 🙂 Tai nesugalvoju, kodėl namas iš SIP turėtų būti pigesnis rinkoje.

        Patinka

  3. Ten kur gale blogo jis apraso mitus, tai nera mitai. Rasos taskas gaunasi blokelyje, del ko blogeja varza. Blokeliu varza yra tik laboratorinemis salygomis. Langu isnesti i isore negali. Toliau sandarumas – kad ir kaip stengiesi, blokeliu be plysiu nesuklijuosi, ypac jeigu pats pripjovei, o pjaustymo daug. tegul tik nekalba, kad viska suklijavo be plysiu, is velesniu irasu nuotrauku, matyti kad i plysius net makroflekso pripurksta (kazkuriam jo blogo irase tikrai buvau uzmates)
    Dar vienas mitas prie trukumu – Darant šiltinimą, vatą reikia tvirtinti specialiomis smeigėmis.

    Dar butu vienas pavyzdys pas mane kaimynysteje, kaip nereikia statyt – pasistate nama, o pamatu neapsiltino nei po zeme, nei virs zemes. Sako nereikia, is vidaus neapserksnyje, salcio grindyse (medines ant monolitines perdangos) nejauciu, daugiau malku imest i peciu ne problema.

    Su tokiais kazka diskutuoti, irodyti yra bergzdzias darbas. O kaina statant sips ar is blokeliu paciam, tai tikrai gaunasi blokeliu naudai ir zenkliai. Kazkada ir pats buvau pasirinkimu ir skaiciavimu stadijoj. Taip pat esu paskaiciaves, kas gaunasi su apsiltinimu ir be apsiltinimo. Su apsiltinimu gaunasi brangiau, bet tikrai ne ant tiek, kad sautu i galva rizikuot ir uzsiiminet nesamonem. Tiksliu skaiciu nepamenu, uzrasuose gal dar kur rasciau. Tik atsimenu, kad sips’as buvo vienas is brangesniu variantu. Toliau karkasinis namas konkuravo su muru.

    P.S. nebruku as blokeliu, kiekvieno pasirinkimas is ko statyti, tik paaiskinu savo pasirinkima.

    Patinka

    1. Dėl dujų silikato. Tiesiog melas ar neišmanymas…? Nesamonės ištisai surašytos. Nekomentuosiu.
      Prieš rašant pirma siūlau pasidomėti bandymais ir statybos technologija, visais mazgais.
      O jei brėžiniai nesiskaito – realus bandymas dirbant nešiltintame, netinkuotame mane:
      http://a-namas.blogspot.lt/2016/11/duju-silikato-namo-silumos-poreikis-4-kw.html. Daugiau prašom čia nerašyt, nes ne į temą. Padiskutuoti galima asmeniškai arba a-namo blog’e 😉
      Visiškai neperšu, kad tai geriausia technologija. Visos turi ir trūkumų ir privalumų. Svarbu, kad būtų statoma pagal technologiją ir viska bus OK 😉

      Patinka

  4. Aš pastatęs namą iš ICF ir gražą iš silikatinių blokų visgi priėjau išvados, kad nereikia išradinėti dviračio ir reikia naudoti tas medžiagas su kuriomis mažiausiai šansų padaryti broką. Mūrininkus surasti tikrai lengva, daugumą atkalę technologiją ir darbas nėra lėtas (50m2 garažas per 2dd. ar čia ilgai?) Tai 1a 100m2 namą per savaitė laisvai pamūrytų. Fasado šiltinimui riekia tik normalių meistrų nepatingėti surasti ir griežtai kontroliuoti. Vietoj plonesniu, “geresnių“, greitesnių technologijų geriau dėti storesnį apšiltinimo sluoksnį, kainuos pigiau ir bus šilčiau. Sienų statyba yra vienas greičiausių ir pigiausių namo statybų etapų, nesukit per daug kaip šioje vietoje sutaupyti.

    Patinka

  5. Sveiki, mes irgi iš SIP statysimės, bus irgi vėdinama medinė apdaila (tradicinė Dzūkiška pirkia). Kokioj stadijoj esat? Architektai pasirinkti, ar bus tipinis projektas?

    Mes SIPsininkai turine laikytis kartu:) Tai laikom ryšį:)

    Patinka

    1. Sveiki, stebim ir Jūsų blogą. Kol kas užstrigome su architektais (kai jau bus istorija baigta parašysim apie viską). Neradome tipinio projekto atitinkančio mūsų pageidavimus, tai liko tik individualus projektas.

      Kol kas dar nemetėm SIP idėjos, bet kuo toliau tuo mažiau kategoriški daromės ir pradedame galvoti ir apie kitokias alternatyvas. O jūs patys žadate skydus susirinkti ar bus samdoma? Turite statybų sąmatą?

      Patinka

  6. Sveiki. Mes planavom statytis is SIP. Siaip jau 2016m kaledom planavom isikelti – taip mum zadejo dvi SIP bendroves Vilniuje. Pirma i kuria kreipemes – apgavo su pamatais, visiskai nesilaike musu konstruktyvo, vietoj 2,5m. poliu padare max iki 1,8m, o pas mus smelis ir tik nuo 2 m molis eina. Kiap isaiskejo veliau – tai polius rankom kase. Vietoj tinkamos pamatams klases betono sulejo i polius bruda is kuriuo po keliu dienu metaline armatura vyras ranka istraukdavo. Vietoj 4 armaturos pagaliu poliuose sudejo po 2 – tipo aiskino kad tiek ir uzteks ir musu pinigus mums taupo. Ir visa sita chaltura jau norejo uzlieti betonu greiciau (rostverka jau norejo greiciau statyti). Tai gerai kad mes su vyru tech prieziura iskvietem, tai zmones pakraupe buvo. Teko mum visus polius naujai grezti salia blogu – pamatai pabrango beveik dvigubai 😦 Kelis pirmus polius iskase, tai jie maks 1.5 m buvo – mes apake buvom kaip tai gali sau leisti firma, mes ir sutarti pasirasem su jais, viskas oficialiai buvo. Tai naujus polius padarem, pamatus pastatem – 2016 pavasari kreipemes i kitus vilniecius SIP (pavadinimus privaciai abieju firmu duosim) – iki kaledu tikrai gyvensit sake jie. Kadangi namas netipinis, nelygus kampai, tai paprasem parekomenduoti konstruktoriu kuris dirba su SIP (cia dar viena problema LT – nera suprantanciu konstruktoriu, negavom visu atsakymu del ivairiu mazgu – tipo vietoje ziuresim…. ). Parekomendavo konsruktoriu (mes ji tikrai niekam nerekomenduotumem), susitarem su juo per 3-4 sav – turesim projekta. Kelis kartus buvom susitike, del stogo, zidinio, kamino kalbejomes. Rugseji dar projekto neturejom, tai isvaziaves, tai nepasiekiamas. Be projekto bijojom pradeti statyti. Butu normalus zmogus, pasakytu – neapsiimu, kito ieskokit, o cia …. GRUODI (po 4 men., as vis vyra raminau, kad tuoj tuoj jau turesim projekta..) parase kad daug kitu projektu turi uzbaigti iki metu galo ……Vyras mano jau nebeislaike ir psiunte juos visus 🙂 Tai dabar yra taip – pamatus turim, nuo pavasario – ARKO 18 blokeliai 🙂 18 nes pamatai siauresni SIP plokstem buvo daryti. Jei yra klausymu – svetlana.kuzmiciute@gmail.com

    Patinka

  7. Patikslinome – sako atlaikys. Poliai galingi, didesnis ju skaicius negu pradiniam projekte ir namas 1a. tai tokia musu istorija 🙂 SIP yra gerai, tik kad rimtu nei konstruktoriu nei architektu LT mes nearadom, o ir techninei prieziurai reikalingas SIP statyba suprantantis zmogus.

    Patinka

Parašykite komentarą